‘You are perfect exactly as you are; there is no need to change anything, except the thoughts that you aren’t good enough.’

Dit is mijn verhaal
Ik ben de zoon van een dominee. Bij ons thuis stond de medemens en werken voor de kerk altijd op nummer één. Ik ben jarenlang zeer actief geweest als leider in de kerk, waar ik verschillende posities had. Ik leerde dat klaarstaan voor de ander één van de belangrijkste opdrachten in het leven is. Ik werd daardoor wat ik deed. Mijn doen werd mijn identiteit.

Ik was als leider vaak in de kerk. Daar werd ik verliefd op de dochter van de koster. Wat een zegen. Ik trouwde haar toen we net twintig waren, we kregen twee prachtige dochters. En inmiddels een schoonzoon (en een tweede op komst ;-). 

Al gauw kreeg ik het wel heel erg druk. Ik was echtgenoot, vader van twee jonge meiden, had een overvolle 80-urige werkweek. De vrije tijd die ik had, besteedde ik aan de kerk. Het eiste zijn tol. Ik belandde in een burn-out. En dat zou niet de laatste zijn.

Tijdens mijn burn-out las ik het boek: Eindelijk Thuis van Henri Nouwen dat mij volledig in de war bracht. Ik dacht namelijk altijd dat ik ben wat ik doe. Maar dit boek zei het tegenovergestelde. Dit boek zei: ‘Je bent niet wat je doet, je bent niet wat je hebt of wat anderen over je zeggen. Je bent geliefd om wie Ik ben.’ Ik met een hoofdletter. Ik ben geliefd.

Die ontdekking deed alle ramen rinkelen en de deurposten scheuren. Mijn fundering brak. Alles wat ik tot dat moment geleerd had en waar ik naar geleefd had, viel kapot. Wat nu? Ik besloot de stilte op te zoeken in een klooster. Drie bier, een fikse wandeling en een hoop geschreeuw later vond ik eindelijk rust in de stilte. 

Ik ontdekte dus waar mijn identiteit niet in ligt. Maar waar dan wel? En hoe ga ik daarmee om? Ik had zoveel vragen. Ik zocht naar antwoorden. Het werd een flinke zoektocht naar mijn identiteit.

In die zoektocht las ik ontelbaar veel boeken, bezocht ik twee keer per jaar het klooster en zocht ik in de stilte naar antwoorden. Die kwamen niet gelijk, omdat ik doorleefde zoals ik gewend was. Ik wist niet beter natuurlijk. Alle nieuwe kennis zat in mijn hoofd, maar was nog niet naar mijn hart gedaald.

Eindelijk zakte de kennis van mijn hoofd naar mijn hart. Dat gebeurde nadat ik een boodschap hoorde over het thema geliefd zijn. Ik heb dat verhaal denk ik wel honderd keer geluisterd. Nee, wel duizend keer. Het was het begin van mijn vrijheid.

Ik veranderde van baan en ging werken voor een prachtige ontwikkelingshulporganisatie. Tijdens mijn vele reizen zag ik extreme armoede. Ik keek daar het monster van armoede recht in het gezicht. Daar zag ik ook dat de één het relatief gezien beter had dan de ander. En dat terwijl hun situatie precies hetzelfde was. Het grote verschil: mindset!

Tijdens een reis in India stond ik na een lange dag onder de douche. Ik voelde me verslagen door wat ik die dag allemaal had gezien en meegemaakt. Daar, onder de douche, kreeg ik een ‘openbaring van God’. Hij liet mij zien en voelen dat ik genoeg ben zoals ik ben. Niet vanwege mijn harde werken, maar om wie ik ben vanuit Zijn onvoorwaardelijke liefde.

Die openbaring veranderde mijn leven. Ik begon anders te leven en te werken. Het ploeteren stopte, want ik wist nu: Ik ben goed genoeg. En meer dan dat zelfs.

Ik maakte een steeds betere verbinding met mezelf en met God als mijn bron. Dit bracht mij veel rust en ontspanning. Ik werd effectiever, zonder de last en druk van presteren of iets moeten doen en bereiken.

Mijn jarenlange manier van werken en denken, werkte dus niet meer. Dat viel mijzelf natuurlijk op, maar anderen merkten het ook. Ik verloor mijn positie in de kerk, ik verloor ook die kerk. Ik verloor vrienden, collega’s en het zorgde bij mijn naasten voor onbegrip. Maar ik zag, voelde en wist diep van binnen dat deze nieuwe overtuiging mij rust, vrede en blijdschap gaf.

Ja, ik was mensen kwijtgeraakt, maar er kwamen ook weer nieuwe mensen op mijn pad. Mensen die mij verder hielpen en mij leerden hoe ik deze nieuwe overtuiging verder vorm kon geven. Nog steeds zijn al die mensen zeer waardevol voor mij.

‘You are perfect exactly as you are; there is no need to change anything, except the thoughts that you aren’t good enough.’

Net zoals ik mensen op mijn pad kreeg die mij verder hielpen, zo kwamen er ook mensen op mijn pad die in dezelfde ‘struggle’ als ik zaten. Zonder dat ik het door had, was ik al begonnen met coach gesprekken. Ik besloot opleidingen te volgen om er mijn werk van te maken.

Ik zat, zonder het te beseffen, jaren vast in mijn eigen overtuigingen. Toen ik ontdekte dat ik mijn omstandigheden niet hoefde te veranderen, maar mijn overtuigingen, veranderde mijn leven. Het bracht mij rust, vrede en blijdschap. En dat brengt het mij nog steeds. Daarom deel ik nu mijn ervaring, kennis en kunde om anderen dit ook te laten ontdekken. Ik coach en spreek en houdt Re:treats in het klooster. Want in de stilte vind je rust en ontdek je wie je werkelijk bent.

Neem contact op

Wil je meer weten?
Neem gerust contact met me op!