(16) Oh my sweet Jesus.

(16) Oh my sweet Jesus.

Gisteren was een mooie dag. Ik moest spreken in een kerk in Wijchen, het was de trouwdag van Kress (ons voormalig sponsorkind/dochter in Indonesië) en ’s avonds sprak mijn aanstaande schoonzoon Jasper bij C3 Rivers in Nijmegen. Dat deed hij overigens echt geweldig, als je 23 jaar bent en je weet nu al mensen te overtuigen van Vaders Liefde voor hen, wow!
Ik spreek in veel kerken maar gisteren was het extra bijzonder. Om één of andere reden was er geen muziekband aanwezig dus werd er gezongen via youtube-filmpjes. Met hier en daar, voor mij, hilarische afbeeldingen van Jezus. Heel bijzonder dat ze Jezus vaak afschilderen als iemand met een baardje en lang blond krullend haar, liefst ook met blauwe ogen. Meer iemand die je zo zou kunnen tegenkomen in Scandinavië ipv van het Midden Oosten.

Wat ik ook zo grappig vind zijn die afbeeldingen waar Jezus is afgebeeld met lammetjes in bloemenweitjes met watervalletjes op de achtergrond. De klapper vind ik toch wel de afbeeldingen waar je Hem ziet liggen tussen de lammetjes en de leeuwen. Begrijp me niet verkeerd, ik snap echt wel dat de bijbel spreekt over dat Hij zowel het lam is als de leeuw. Weet je; ieder z’n ding; maar het is niet zo’n mijn ding. Het geeft mij zo’n zoetsappig, bijna sprookjesachtig gevoel. Mijn beeld van Jezus is wat anders. Volgens mij was Hij een stoere man. Iemand die opgegroeide in een timmermansgezin, iemand die mensen mega kon inspireren en uitdagen. Jezus had veel bonje met de gevestigde religieuze orde. Niet overal waar Jezus kwam, was er serene rust en stilte en was de natuur ineens schilderachtig.

Wat mij zo tegen staat van dit soort sprookjesachtige scenes met Jezus is dat je het idee krijgt dat waar Jezus is, er alleen maar rust en vrede heerst. Maar als ik in de chaos zit, dan is er geen rust en kabellende beekjes. Dan lijkt zo’n plaatje niet helemaal te passen. Volgens mij is het tegenovergestelde (ook) waar. Tijdens het bidden in Nijmegen werd gezegd: “misschien ben je niet waar je wil zijn maar dat betekend niet dat God d’r niet (bij) is”. Dat raakte me en zo ervaar ik het zelf ook vaak. Mijn leven wordt vaker gekenmerkt door drukte en lawaai, dan stilte met groene weiden en watervalletjes. Ik zou daarom pleiten voor meer afbeeldingen met een stoer uitziende Jezus midden in de chaos van het leven. Een Jezus die te temidden van de chaos me weer rust aanbied en zegt……!